Blog
Tutkal Nasıl Kullanılır?
Tutkalın kullanımı birbirine yapıştırılacak iki yüzeyin de temiz olmasını gerektirir. Emülsiyon halindeki tutkallarda, partiküllerin küçüklüğü sayesinde yapışacak olan maddelerin birbirine tutunması sağlanır. Mobilya yapıştırma ya da sunta kaplama işlemlerinde genel olarak tutkal tipi yapıştırıcılar kullanılır. Aynı zamanda bir maddenin başka bir madde ile kaplanması işlemlerinde kullanılan tutkalın sulandırılması gerekebilir. Seyreltilmiş tutkal kullanımında yoğunluğu kaybetmemek daha büyük bir önem kazanır.
Tutkal Nasıl Uygulanır?
Tutkal uygulaması her iki yüzeyin de temizlenmiş olmasını gerektirir. Birbirine yapıştırılacak yüzeylerin temiz olmaması durumunda tutkal kullanımında sorun meydana gelebilir. İki yüzey de temizlenmiş olsa da yalnız bir yüzeye tutkal sürülür. Sürme işleminin fırça ile yapılması uygundur. Ancak formika yapıştırma işlemlerinde sürme tarağı kullanılması gerekir. Mesamatlı yüzeylerde kullanım, diğer yüzeylere göre daha uzun sürer. Bu yüzeylerde tutkal, bir yüze sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalıdır. Sertleşinceye kadar bu şekilde tutulması gerekir. Bu yüzeyde tutkalın sertleşmesi 2 saati bulabilir. Tutkal kuruyana kadar oda sıcaklığının 10-15 derece üzerinde kalması önem taşır. İşlem sırasında kullanılacak yüzeylerin özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu şekilde tutkalın sulandırma durumuna karar verilir. Ancak kalın yüzeylerde kullanılacak tutkalın sulandırılmaması gerekir. Sulandırma gerekiyorsa, miktar en fazla %10 olarak belirlenir. (Tutkallarımız kullanıma hazırdır. Sulandırılmasını önermiyoruz)
Tutkal Türleri Nelerdir?
Tutkal çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
-Mitreapel Membran Pres Tutkalı 1K/2K: Otomatik balon ve vakum membran makineleri için üretilmiştir. PVC membran yapıştırma işlemleri için kullanılır. (PU tutkalı olduğunudan çıkarmalıyız.) -Apel Süper Masif/ Beyaz Tutkal: Genel kullanıma uygun şekilde üretilmiştir. Ağaç yapıştırma işlemlerinden parke ve masif ürünlere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca dolgu yapıştırma olarak da görev alır. Güçlü bir yapıştırma etkisine sahiptir. -Mitreapel MDF Profil Tutkalı: Üstün yapıştırma gücü sayesinde birbirinden farklı yüzeylerde kullanım avantajına sahiptir. D3 formundadır ve emülsiyon tutkal türüne tabidir. (Kuruyunca şeffaflaşır eklenmeli) -Apel D3 Süper İskelet Tutkalı: Çok yüksek yapıştırma gücüne sahip tutkallar yelpazesinde yer alır. Ahşap tutkalı türleri arasında yer alır. Büyük boy avantajı sayesinde kullanımı sırasında soruna neden olmaz. (Kuruyunca şeffaflaşır eklenmeli) -Apel D3 İskelet Tutkalı: PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. (Kuruyunca şeffaflaşır eklenmeli ve daha fazla bilgi eklenmeli) Beta Kimya aracılığıyla bu tutkal çeşitlerinin tamamına erişmek mümkündür.