Blog
Siyanoakrilat Yapıştırıcılar Nedir?
Siyanoakrilat yapıştırıcılar günümüzde farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Avantajlarının yüksek olması ve farklı yüzeylerde rahatlıkla kullanabilmesi gibi sebeplerden dolayı her yerde karşılaşılan yapıştırıcılar arasındadır. Popüler bir yapıştırıcı olması aynı zamanda özellikleri sebebiyle de süper yapıştırıcı adına almasını sağlamıştır. Dikkatli kullanılması gereken bu yapıştırıcı türünün cilde, göze, burna ve ağza değmemesi tavsiye edilir.
İnsan derisine nüfuz ettiğinde yanık ve yara oluşumuna sebep olabilir. Siyanoakrilat yapıştırıcı kullanıldıktan sonra ürünün nem ve hava ile olan teması kesilmelidir. Bu sebep ile de kullanımı sonlandırıldıktan sonra ağzı sıkı kapalı olacak bir kabın içerisine yerleştirilmesi önerilir.
Siyanoakrilat Yapıştırıcıların Özellikleri Nelerdir?
Siyanoakrilat yapıştırıcıların özellikleri arasında birçok madde yer alır. Yapıştırıcının özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Diğer yapıştırıcı türlerine göre daha kolay kullanılır.
- Farklı yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.
- Farklı ham maddelerde rahatlıkla kullanılabilir.
- Suya karşı dayanıklılık gösterir. Bu sebeple su içeren alanlarda da kullanılabilir.
- Kimyasal maddelere karşı direnç gösterir.
- Yapıştırma gücü son derece yüksektir ve hızlı şekilde etki ettiği için verimli sonuç alınır.
- Kuruma süresi hızlıdır.
- Solvent bazlı ürünlere karşı dirençlidir.
- Cam, seramik, tahta, ahşap gibi maddelerin yapıştırılmasında da kullanılır.
- Tıbbi alanda sık sık kullanılan ve tedavi amacı taşıyan yapıştırıcılar da vardır.
Siyanoakrilat Yapıştırıcılar Nerede Kullanılır?
Siyanoakrilat yapıştırıcıların kullanıldığı yerler oldukça geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Siyanoakrilatın kullanıldığı yerler şunlardır:
- El işi ve zanaat sektörü
- Elektrik ve elektronik üretim alanları;
- İmalat sektörü
- Moda sektörü
- Sağlık sektörü
- Sanat sektörü
- Tamirat yapılan alanlar (araba, kıyafet, mobilya, ev eşyası vb.)
- Tekstil sektörü
Bu sektörlerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Tekstil ve moda içerisinde kumaş, deri, atık kumaş, ip ve pamuk gibi ham maddelerin bir araya getirilmesinden kıyafet tamirine kadar geniş bir alanı kapsar. Sağlık sektöründe ise özellikle belirli yaralanmaların hızlı şekilde bir araya getirilmesi gerektiğinde tercih edilir. Bu durumda siyanoakrilat yapıştırıcıların insan derisi için kullanıldığı da söylenebilir.
Siyanoakrilat Yapıştırıcılar Hızlı Kurur Mu?
Siyanoakrilat yapıştırıcıların kuruma hızı oldukça yüksektir. Bu yapıştırıcı türü hızlı kuruması ile de bilinmektedir. Uygulama yapıldıktan saniyeler sonra kuruma tamamlanır. Kişiler yüksek verim almak istedikleri takdirde öncelikli olarak yüzeyi temizlemelidir. Yüzeyi temizliği yapıldıktan sonra uygulanan yapıştırıcı saniyeler içerisinde katı bir hale gelerek fonksiyonunu tamamlar. Bu yapıştırıcı türü, aynı zamanda süper yapıştırıcı olarak da bilinir.
Hızı etki gücü, farklı yüzeylerde rahat kullanılabilmesi gibi unsurlardan dolayı süper yapıştırıcı adını almıştır. Hızlı kuruma bir avantaj olsa da dezavantaj yaratma ihtimali de bulunur. Siyanoakrilat yapıştırıcılar hızlı kurudukları için yapılacak olan işlemin hızlı şekilde koordine edilmesi gerekir.
Siyanoakrilatın Kullanıldığı Yüzeyler Nasıl Olmalı?
Siyanoakrilatın kullanılacağı yüzeyler için ön hazırlık yapılmalıdır. Yüzeyde ürün kullanılmadan önce mutlaka yüzeyin yağdan ve kirden arındırılması gerekir. Yüzeyin nemli olmaması da öneriler arasında bulunur.
Nemli olmayan ve temizliği yapılmış bir yüzeyde siyanoakrilatın kullanılması daha uygundur, alınacak olan verimi yükseltir. Yüzeyin kuru olması sağlanmalı, toz var ise tozdan da arındırılmalıdır. Siyanoakrilat yapıştırıcı kullanırken yüzey temizliği önemsendiği takdirde daha iyi sonuç alınır.
Siyanoakrilat Yapıştırıcılar Suya Dayanıklı Mı?
Siyanoakrilat yapıştırıcıların dayanıklılığı özellikle suya karşıdır. Bu yapıştırıcı türü özellikle suya karşı dayanıklı olmasıyla bilinir. Nemli bölgelerde kullanılabilmesi aynı zamanda suyun olduğu yerlerde de kullanımının yapılması sebebiyle suya karşı dayanıklı olmak zorundadır.
Kullanılan alanın basıncı önemlidir. Eğer su basıncı yüksekse yapıştırıcı tek başına kullanıldığında istenilen etkiyi yaratmayabilir. Dolayısıyla geri bir kurgunun yapılması tavsiye edilir.