Bunları Biliyor Musunuz?

Bunları Biliyor Musunuz?

08 November 2019 Friday 10:25:01

Hızlı Yapıştırıcılar, birbirine temas eden malzemeleri neredeyse anında yapıştırma özelliğine sahiplerdir. Hızlı yapıştırıcıların bir diğer özelliği ise malzemelerin yüzeyleri birbirine temas etmediği sürece ıslak kalmaya devam etmesidir (kabuk bağlama süresi aşılana kadar).

Kabuk bağlama süresi aşılan hızlı yapıştırıcılar kurur. Kuruyan hızlı yapıştırıcı aseton ile yumuşatılabilir. Ancak kuruyan yapıştırıcıyı çıkarma sırasında dikkatli olmak gerekir. Özellikle hassas yüzeylerde çıkarma işlemi yapılırken yapıştırıcı ile birlikte yüzey üzerinde bulunan boya, vernik gibi malzemeler de çıkarılabilir. Kuruyan hızlı yapıştırıcıları temizleme ve çıkarmanın profesyonel yolu Mitreapel Debonder’dir.

Süper Yapıştırıcılar Hakkında

Japon yapıştırıcısı, hızlı yapıştırıcılar süper yapıştırıcı sınıfına girerler. Süper yapıştırıcılar kazara icat edilmişlerdir. 1942 yılında 2. Dünya savaşı sırasında KODAK şirketinin bilim adamları, silahların nişangahlarını daha keskin ve isabetli hale getirmek için siyanoakrilat adlı bir takım kimyasal maddeler üzerinde deneyler yapıyorlardı. Ancak çalıştıkları malzemeler sürekli birbirine yapışıyordu ve işlerini zorlaştırıyordu. Sonunda bu projeden vazgeçildi.

Daha sonra KODAK’tan Dr. Harry Coover, bu süper-yapışkan siyanoakrilatların, çok güçlü yapıştırıcılar olarak kullanılabileceğini düşündü. Coover ve bir grup bilim adamı siyanoakrilat üzerinde çalışarak daha sonraları “Süper Yapıştırıcı” adı ile bilinecek bir yapıştırıcıyı ortaya çıkardılar. Süper Yapıştırıcılar 20. Yüzyılın en önemli buluşlarından biri olarak kabul edilmişlerdir. Mikrodalga fırınlarından, optik teknolojiye, uzaktan kumandalardan ayakkabınıza kadar her yerde süper yapıştırıcı kullanılmaktadır.

Tüm siyanoakrilat yapıştırıcılar içerisinde en güçlü bağ metal-metal arasında oluşan bağlardır. Mitreapel BK555 ve Mitreapel BK355 bu işlem için mükemmel ürünlerdir. Hızlı Yapıştırıcılar kuru, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklandığında dayanıklılıklarını daha uzun süre korurlar. Hızlı yapıştırıcıları kullanırken en çok yaşadığımız sıkıntılardan biri kapağın şişeye yapışmasıdır. Siyanoakrilat yapıştırıcıları tekrar kullanmak için açılan kapağı aseton ile silinebilir. Böylece yapıştırıcı ile işiniz bittiğinde kapağın şişeye yapışmasını önleyebilirsiniz.

Hızlı Yapıştırıcıların inanılmaz bir çekme dayanımı vardır. Bu yüzden parmaklarınıza yapışan yapıştırıcıyı çıkarmak oldukça zordur. Bu durumda parmaklarınıza Mitreapel Debonder sürüp dairesel hareketler yaparak yapıştırıcıyı parmaklarınızdan çıkarabilirsiniz. Türkiye’de siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcıları ilk kez Beta Kimya A.Ş. Mitreapel markasıyla üretmiştir.

Süper Yapıştırıcılar Nerelerde Kullanılır?

Süper yapıştırıcılar sanayi sektöründen evlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır:

  • Evde
  • Sanayi sektöründe
  • El sanatlarında
  • Medikal sektörde

ve diğer endüstrilerde süper yapıştırıcılar kullanılmaktadır.