Dezenfektan Nedir Nerelerde Kullanılır?

Dezenfektan Nedir Nerelerde Kullanılır?

17 August 2020 Monday 13:44:15

Bir dezenfektan, spor olmayan veya vejetatif durumda patojenik mikroorganizmaların büyümesini tahrip eden veya üremelerini engelleyen kimyasal bir maddedir. Mikroorganizmalar; virüs, bakteri, alg, mantar gibi gözle görülemeyen organizmaları kapsamaktadır. Dezenfeksiyon işlemi, sterilizasyon demek değildir. Dezenfektanlar kesin olarak tüm organizmaları öldürmez, ancak mikroorganizmaları sağlığa veya bozulabilir malların kalitesine zarar vermeyen minimum bir seviyeye düşürür.

Yeni tip koronavirüs salgınının yayılımının devam ettiği bugünlerde dezenfektan kullanımı da yaygınlaşmıştır. Dezenfektanın bulunmadığı koşullarda en iyi dezenfeksiyon işlemi, elleri sabunla yıkamaktır. Dezenfektan kullanılmadan önce mümkünse ellerin sabunla yıkanması, ardından minimum miktarda dezenfektan ile ellere uygulanması önerilmektedir; kimyasal bir madde olmasından dolayı ellerde tahrişlere yol açabilir. Ellere dezenfektan uygulandıktan sonra, hiçbir yere dokunulmadan ve kuruması için havada sallamadan, ellerin kendi halinde kuruması beklenmelidir.

Dezenfektanlar Nerelerde Uygulanır?

Dezenfektanlar, ve önlemek için cansız cisimlere ve aletler, yüzeyler gibi malzemelere ve cildi dezenfekte etmek için uygulanır.

Mikroorganizmalar Hangi Durumlarda Temizlenmelidir?

Bulaşıcı hastalık sırasında ya da sonrasında mikroorganizmaların var olduğu veya olabileceği canlı ve cansız tüm yerler temizlenmelidir. Bulaşıcı hastalık taşıyan hastanın dokunduğu tüm nesneler, tükürüğünün ya da dışkısının değdiği yerler, hastayı tedavi eden sağlık personeli ya da hastayı ziyaret eden kişiler ve hastanın bulunduğu odadaki tüm eşyalar temizlenmelidir.