Koronavirüs Döneminde Neden Dezenfektan Kullanmalıyız?

Koronavirüs Döneminde Neden Dezenfektan Kullanmalıyız?

17 August 2020 Monday 13:53:05

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü, bireylerin yaşam biçimlerinde ve sağlık bakış açılarında köklü değişikliklerin yaşanmasına yol açtı. Küresel salgından korunmak için tıbbi anlamda geliştirilen yöntemler, hastalığı yavaşlatsa da tam olarak tedavi edememektedir. Korona virüsüne karşı kesin çözüm için aşı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Korona virüsüne karşı korunmak ve etkili önlemler almak bireylerin yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam etmeleri için zorunlu bir hal almıştır.

Dezenfektanlar Mikroorganizmaları Yok Eder! Vücut ve mekân hijyenini sağlayabilmenin en önemli araçlarından biri dezenfektanlardır. Dezenfektanlar, mikroorganizmaların üremelerine engel olarak kullanıldığı alanı ya da vücudun ilgili bölgesini hijyenik hale getiriler. Dezenfektanlar, sağlık merkezleri, ev ve iş yeri ortamları, alışveriş merkezleri gibi yaygın kullanım alanlarıyla birlikte enfeksiyon riski olan tüm alanlarda ve insan temasının olduğu yerde temizleyici özelliğe sahiptir.

Dezenfektanların alkol bâzlı olmaları virüslere karşı etkili olabilmelerini sağlar. Alkol bâzlı dezenfektanlar, çok yüksek derecede alkol barındırırlar ve koruyuculuk özellikleri de oldukça yüksektir. Toplum sağlığının korunması için dezenfektan seçilirken, alkol bâzlı olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda cildi koruyan dezenfektanları tercih etmek yerinde bir davranış olacaktır.

Canlı ve Cansız Yüzeylerdeki Virüsleri Öldürür Dezenfektanlar, canlı ya da cansız yüzeylerde tutunarak hastalık yapan mikroorganizmaları etkisiz hale getirirler. Alkol bâzlı dezenfektanlar, hem bakteriler üzerinde hem de virüsler üzerinde etkisi olan kimyasal maddelerdir. Canlı ya da cansız yüzeylerde kullanılacak dezenfektanlar, kullanım açısından farklı özellikler gösterebileceği için prospektüsünün incelemesi gerekebilir.

Görünür ya da görünmez kirlenme olduğunda el dezenfektanı, hastalık oluşturan mikroorganizmaların kendi vücudumuza ya da başka kişilere, yüzeylere hastalık bulaştırmasını engeller. Alkol oranı, 70-90 değerler arasında olan dezenfektanlar, hijyen için etkili olacaktır. Bu özelliğe sahip olan dezenfektanlar, virüslere karşı etkilidir. Canlı veya cansız yüzeylerle temas öncesi ve sonrası dezenfektan kullanılması, kişisel hijyenin korunması için etkili bir yöntem olabilir.